свои, при чл.328, ал.1, т.6 няма обезщетение за оставане без работа!
чл.140, ал.4, т.2 от КТ ... ако е в позиция да се заяжда  :exclaim:
379/22/8*12*1,75=45,22лв.
Заключителни разпоредби

§ 1. За работници и служители, които към момента на влизане в сила на наредбата се намират в трудово правоотношение със същия работодател, както и в случаите на промяна на работодателя по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда, размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, определен по реда на наредбата, не може да бъде по-малък от размера на допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа, определено в процент и получавано в размер по реда на отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения.

Значи?  :smile1:
ОК, и това, че се признава за трудов стаж автоматично му дава право на платен отпуск?
Ми то малко по-надолу пише, че за трудов стаж се признава и времето, през което "работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация."
Отпуската за това време от кого ще я търси?  :wink1:

Все пак не малко пресни решение на районни съдилища и ВКС има по този казус. Мисля, че може да им се доверим.
Имаше известен период от време, в която МТСП и ВКС бяха на различни позиции относно правото на отпуск за времето на незаконното уволнение. ВКС смяташе, че такъв не се полага, МТСП, че се полага. В крайна сметка ВКС надделя в спора и от известно време насам и двете страни са единодушни, че за периода на незаконното уволнение, работниците и служителите нямат право на отпуск.

№511/12.02.2010 г. на ВКС;
№346/26.05.2010 г. на ВКС;
№519/28.06.2010 г. на ВКС;
№636/04.11.2010 г. на ВКС;

Решение на Шуменски районен съд:
"...Относно иска по чл.224 ал.1 от КТ, за обезщетение за неизползван отпуск в периода от първото й незаконно уволнение до повторното прекратяване на трудовото правоотношение, в размер на 280 дни, или 7217,79 лв., и законната лихва, считано от датата на депозиране на исковата молба, съдът намира същия за неоснователен. Съгласно трайната практика на ВКС, подобно обезщетение не се дължи, понеже същото противоречи на характера и предназначението на платения годишен отпуск..."

Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Индустриални отношения", МТСП:
"Предназначението на платения годишен отпуск е за почивка и възстановяване на изразходваната в трудовия процес работна сила от работника или служителя. Тъй като през времето от уволнението до възстановяването му на работа той не е работил реално, в практиката на Върховния касационен съд е възприето, че за времето на незаконно уволнение на възстановения работник или служител не му се полага платен годишен отпуск.
Министерството на труда и социалната политика споделя изцяло съображенията на Върховния касационен съд."

В тия отпреди ерата на компютрите - не. Но от 90-те години насам ЕГН си има при мен.
mamaeluda, имаше ли уговорена дата, на която лицето да постъпи на работа?
Ми значи щом това пише - това пишем и ние.
Пък с удостоверение за идентичност ли, с декларация, ще разчитаме на едни и същи ЕГН-та ли, че лицето е същото, е отделен въпрос.
 :smile1:
В УП-то под реда с точките какво пише? :smile1:
delphine, прочетете още веднъж чл.68.
Първо в ал.3 се определят случаите, в които се сключва срочен ТД по чл.68, ал.1, т.1 от КТ - "...за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия."
След това ал.4 определя, че "По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер." Изключенията, както вече кометирахме, се намират в ДР на КТ.
Едва тогава идва ред на молбата на работника. Тя върши работа само за фиксиране на срок, по-кратък от една година, за сключване на ТД по чл.68, ал.1, т.1 от КТ, но не и за преодоляване на ограниченията в ал.3 и ал.4.

"Неправилно е разбирането на ответника, че щом ищцата е подала заявление, че желае трудовият й договор да бъде сключен за определен срок, с което работодателят се е съгласил и волите на двете страни по правоотношението са се срещнали и обективирали в подписания трудов договор, то не е налице противоречие с разпоредбите на чл.68 КТ и не намират приложение предвидените в тях ограничения." -  РЕШЕНИЕ на Великотърновски районен съд от 15.06.2011 г.

Т.е. в крайна сметка моето мнение е, че дори и да имате молба от лицето за сключване на ТД на основание чл.68, ал.1, т.1 от КТ, ако не отговаряте на някои от условията по ал.3 или ал.4 и "изключенията" не са записани изрично в ТД, може да се окаже, че сте сключили ТД за неопределено време.
Ако не ви е супер спешно, потърсете становища на МТСП или съдебни решения, за да не се окаже един ден, че сте заблудили работодателя.
Успех! :thumbup:
&1, т.8 от ДР на КТ:
"Изключение" по смисъла на чл. 68, ал. 4 е налице при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му."
delphine, работата по този трудов договор има ли временен, сезонен или краткотраен характер? Ако няма - що е то "по изключение"? Причините, които обуславят сключването на срочен трудов договор трябва да се упоменати в него. В противен случай сте бетон, ама липсата на армировка да не ви събори сградата?  :smile1:
Имате лично съобщение. Дано е от полза 
:thumbup:
А Вие след като знаете защо изобщо сте задали темата,тук на изпит ли сме или да си мерим знанията! :(
Благодаря на venetaa

Лалева, темата не съм я започнал аз. Включих се на по-късен етап, провокиран от вашия КАТЕГОРИЧЕН отговор.
Много често участията ми в професионални форуми се свеждат не до публикуване на готови, лесно смилаеми отговори, а до подстрекаване на участниците да четат и запомнят това, за което е ставало дума. Ако бях написал "Не сте права, вижте промените в КСО", дали щях да ви провокирам да четете и да търсите съвет от РУСО?
Лека работа до края на работния ден и приятен уикенд  :smile1:
Видях, че са ви отговорили. Промените са в КСО от началото на 2011 г. Има и едно указание на НОИ по повод на промените. :)
Венци, да обърна внимание само на нещо интересно - Ако освободите лицето, считано от деня, в който навършва годините за пенсия, няма да имате основание да му изплатите обезщетение по чл. 222, ал.3!!!

Не се разделя периода,но неплатения отпуск се изчислява на база  минималната заплата  която е била в сила за съответния месец и година,не се пише 0 за този период

Лалева, и за 2011 г. ли?  :(